I bisamhället finns det bara en drottning. Det är hon som är mor till alla bin i bikupan. På olika sätt påverkar hon de andra bina i samhället. Dock är det en seglivad myt att hon skulle vara någon form av enväldig regent. Faktum är att drottningen själv ofta får finna sig i händerna på sina många döttrar.
Drottningbiet har den snabbaste utvecklingen från ägg till färdigt bi – bara 16 dygn. Till skillnad från larver som ska bli arbetsbin eller drönare får drottninglarven uteslutande fodersaft av arbetsbina under hela sin utveckling. Larven kommer då att utvecklas att bli en fullt könsduglig drottning.
Den nykläckta drottningen är till storleken längre än både drönarna och arbetsbina. Hennes bakkropp är slankare. Färgen kan variera från ljusbrun till nästan svart. Så snart hon har fötts börjar hon äta honung ur samhällets förråd och lämnas till en början ifred av de andra bina. Efter några dagar börjar sedan arbetsbina att mata och slicka på henne. En del är inte fullt så vänligt inställda och drar henne i stället i benen och i vingarna. Så småningom deltar allt fler bin i trakasserierna mot drottningen och de kan i timmar jaga henne runt i kupan. Fientligheterna har ett syfte. Drottningen måste träna upp sin fysik inför den parningsflykt som inom kort ska ske. Den omilda behandlingen hjälper henne att få kontroll på sin kropp.
Mer eller mindre utjagad gör drottningen sina första orienteringsflygturer när hon är 6 – 7 dygn gammal. Efter dessa är hon redo att vid gott väder ge sig iväg på en eller flera parningsflykter. Drottningen lockar då till sig traktens drönare (hanbin) med sin doft. Hon parar sig med ett flertal drönare, alltid flygandes högt upp i luften. Går parningsflykten väl kan drottningen börja lägga ägg redan efter ett par dygn. I regel flyger hon sedan inte ut ur kupan någon mer gång under sitt liv. Undantaget är om samhället svärmar.
När drottningen blivit parad blir arbetsbina genast mer välvilligt inställda. Från och med nu kommer hon alltid att omges av ett antal arbetsbin som matar henne, slickar på henne och avlägsnar hennes exkrementer. Drottningens uppgift är nu att lägga ägg och det gör hon i en ganska imponerande omfattning. När hon är som mest produktiv under året kan hon lägga upp till 2000 ägg per dygn. Under en livstid kan hon lägga över 500 000 ägg! Äggen som läggs kan antingen vara befruktade eller obefruktade. Ur de befruktade äggen föds arbetsbin eller nya drottningar. Ett obefruktat ägg leder till födseln av en drönare. Äggläggningens omfattning över året påverkas bland annat av årstiderna, väderleken och näringstillgången ute i naturen. När förhållandena blir sämre kan arbetsbina reglera drottningens äggläggning genom att helt enkelt dra ner på maten som ges till henne.
En annan viktig uppgift som drottningen har är att hålla ihop samhället. Detta gör hon bland annat gör genom att avsöndra fermoner. Dessa sprids i kupan och har en mängd funktioner. Bland annat så stimulerar de vaxbygge, hämmar äggstockarnas utveckling hos arbetsbina och hindrar anläggning av nya drottningceller. Om halten av drottningens fermoner blir för låg i kupan, kan det mycket väl hända att arbetsbina väljer att byta ut drottningen. Drottningbyte sker om drottningen kanske blivit skadad eller är till åren kommen. Arbetsbina föder då upp en ny drottning och när denna är parad och äggläggande gör sig arbetsbina kvitt den gamla drottningen. Det är bara under ett sådant så kallat stilla drottningbyte som två drottningar tillfälligtvis kan gå sida vid sida i ett bisamhälle.
Fem fakta om drottningen
- Vikt: 0,23 gram (när äggproduktionen är som störst)
- Längd: 30 – 35 mm
- Livslängd: upp till 5 år
- Kan under sin livstid lägga över 500 000 ägg
- Kan under ett dygn lägga upp till 2000 ägg
Vill du veta mer om bin, honung och pollinering? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!