Drönarna är bisamhällets hankönade invånare. De brukar ofta beskyllas att enbart gå runt och tulla på samhällets honungsförråd och inte just göra någon nytta. Vilket inte är hela sanningen. Drönarna är i allra högsta grad behövda.
Drönarna är de i bisamhället som har längst utvecklingstid från ägg till färdig insekt: 24 dygn. Den första tiden efter födelsen måste de matas av arbetsbina men kan efter fyra dagar förse sig själva av kupans honung. En dryg vecka efter födseln kan de första flygturerna ske. Drönaren flyger sedan i genomsnitt ut tre gånger dagligen då vädret är gynnsamt. Flygturerna kan vara upp till tre kilometer långa men ibland betydligt längre.
Drönarens huvudsakliga uppgift, och poängen med de långa flygturerna, är att se till ungdrottningarna blir parade. Detta sker genom att drönarna i en trakt söker upp särskilda samlingsplatser där de sedan flyger omkring. Märkligt är att dessa samlingsplatser är samma från år till år. Om oparade drottningar sedan finns i närheten kan parning ske. Då lockar drottningen till sig drönarna med hjälp av sina dofter. Flyghöjden för parningen måste dock vara lägst 6 – 8 meter över marken. Under denna flyghöjd, eller inne i bikupan för den delen, är drönarna ointresserade. Om en drönare lyckas para sig är det det sista han gör i livet! Hans könsorgan fastnar i drottningen och slits bort ur hans bakkropp när parningen är fullbordad. Detta leder ofelbart till döden. Parningen sker för drottningens del med ett flertal drönare.
Om bisamhället framåt hösten har en fungerande drottning driver arbetsbina ut drönarna ur kupan. Då dessa saknar gadd kan de inte försvara sig. I biodlingssammanhang kallas detta drönarslakten men går sällan så dramatiskt till som namnet antyder. Bisamhället övervintrar sedan utan drönare. När sedan våren är i antågande kommer det åter att födas nya.
Länge trodde man att drönarna hade som enda uppgift att para sig med drottningen. Och förvisso hjälper de inte till med insamlingen av nektar och pollen. På senare tid har man dock kunnat visa att drönaren bidrar i samhället med både honungsberedningen och värmeregleringen. Hans lukt hjälper dessutom till att upprätthålla balans och harmoni i kupan.
Fem fakta om drönare
- Vikt: 0,2 gram
- Längd: 25 – 30 mm
- Livslängd: 23 – 50 dagar
- Drönaren känns igen på dess stora ögon och klumpigare kroppsform
- Drönaren saknar gadd
Vill du veta mer om bin, honung och pollinering? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!