I bisamhället finns tre olika individer: drottningen, drönaren och arbetsbiet. Arbetsbina är talrikast och utför i stort sett allt arbete som behövs i kupan. Det finns många arbetsuppgifter att utföra vilket kräver en god organisation.
Hos andra samhällsbyggande insekter som myror och termiter har man löst arbetsfördelningen genom att låta vissa individer utföra samma uppgifter under hela sin livstid. Bina har en annan strategi. I bisamhället utför man i stället arbetsuppgifter utifrån vilken ålder man befinner sig i.
När arbetsbiet föds kan det varken flyga eller skaffa mat själv. Det dröjer dock inte länge förrän det deltar i kupans arbete. Först genom att rengöra celler där nyfödda bin just krypit ur. Detta pågår under arbetsbiets första tre dygn i livet och är ett viktigt arbete. Drottningen lägger endast ägg i de celler som är väl rengjorda.
Tre dygn gammalt kan det unga biet själv leta upp och ta för sig av samhällets honungs- och pollenförråd. Tack vare tillförseln av pollen, som är binas proteinkälla, utvecklas arbetsbiet och börjar producera så kallad fodersaft. Den utsöndras från körtlar i överkäken och är avsedd för samhällets larver. Från och med det sjätte dygnet kan arbetsbiet således övergå till att mata samhällets larver som huvudsaklig arbetsuppgift.
Efter biets tionde dygn i livet upphör fodersaftproduktionen. Det är nu de första flygturerna företas. Dessa handlar mest om att lära sig orientera och känna igen bostaden. Nu byts åter arbetsuppgifterna och består ett tag framöver av att ta emot nektar från hemvändande fältbin. Nektarn placeras i kupans förråd eller konsumeras direkt om det finns behövande kamrater i närheten.
När arbetsbiet är mellan tolv och fjorton dygn gammalt är vaxkörtlarna som mest utvecklade. Det betyder att bin i denna ålder står till tjänst med byggverksamheten i kupan. Nya vaxkakor byggs ut och det sker reparationer av gamla. Man ägnar sig även åt städning och fraktar bort skräp och döda bin från kupan.
När arbetsbiet levt mellan arton och tjugo dygn är dess giftkörtel fullt utvecklad och en del bin övergår då till vakttjänst. Vaktbina uppehåller sig vid eller i närheten av flustret, som är bikupans ingång. Här motar de bort alla som inte har i kupan att göra. Det är inte ovanligt att getingar, humlor och andra flygande insekter försöker ta sig in i bikupan. Felflygande bin från andra samhällen måste man också tampas med. Dessa identifieras via lukten men kan eventuellt släppas in – om de har en ordentlig last nektar med sig!
När så sedan tjugoen dygn har gått är det slutligen dags att flyga ut och delta i insamlingen av nektar, pollen, vatten och propolis. Dessa bin kan kallas fältbin eller dragbin och fortsätter i regel med denna sysselsättning tills de dör. Under den mest hektiska sommarperioden blir arbetsbina bara 4-5 veckor gamla. De bin som föds framåt augusti eller senare lever dock längre. Dessa övervintrar tillsammans med drottningen och når en ålder av 7-8 månader, ibland mer.
Fem fakta om arbetsbin
- Arbetsbina är sterila honor
- Genomsnittlig vikt: 0,1 gram
- Längd: 20 – 25 mm
- Utvecklingstid från ägg till färdigt bi: 21 dygn
- Antal arbetsbin i ett samhälle: 10 000 – 75 000 beroende på säsong
Vill du veta mer om bin, honung och pollinering? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!